Pilih Bahasa :   

 

Pokok AquilariaSinensis adalah spesis gaharu atau pokok Gaharu, ia dikenali sebagai "emas hitam hutan". Pokok Gaharu adalah salah satu pokok yang paling dikehendaki di dunia, ia terkenal kerana banyak kegunaan dan sifat-sifatnya. Walaupun ia lebih dikenali untuk pati berharga dan juga minyak, terdapat satu rahsia yang tersimpan bahawa daunnya juga boleh dijadikan ubat yang berkualiti. Daunnya telah digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat pesakit kencing manis di China1 selama berabad-abad lamanya. Ekstrak daunnya mempunyai analgesik yang ketara dan terdapat ciri-ciri anti-radang dan telah digunakan secara tradisional di China untuk merawat keradangan dan anaphylaxis2.

Apakah kencing manis?

Diabetes adalah penyakit kronik yang tidak mempunyai penawar. Diabetes adalah penyakit di mana badan tidak menghasilkan atau menggunakan insulin dengan betul, hormon yang diperlukan untuk menukar gula, kanji dan makanan lain kepada tenaga yang diperlukan untuk kehidupan harian. Punca penyakit kencing manis adalah satu misteri, walaupun kedua-dua genetik dan persekitaran kelihatan memainkan peranan. Terdapat dua jenis utama diabetes:

Jenis 1 (bergantung kepada insulin) kencing manis

Jenis 1 (bergantung kepada insulin) kencing manis adalah penyakit yang berpunca daripada kegagalan badan untuk menghasilkan insulin - hormon yang "membuka" sel-sel badan, membolehkan glukosa memasuki dan membakarnya.

Ini adalah yang paling sering hasil daripada proses autoimun di mana sistem pertahanan badan dan memusnahkan sel-sel yang menghasilkan insulin dalam pankreas. Apabila glukosa tidak dapat masuk ke dalam sel-sel, ia membina di dalam darah dan sel-sel tubuh secara zahirnya dan akhirnya akan mati kebuluran.

Orang dengan diabetes jenis 1 mesti mengambil suntikan insulin setiap hari dan sentiasa memantau tahap gula dalam darah.

Jenis 2 (bukan bergantung kepada insulin) kencing manis

Jenis 2 (bukan insulin yang bergantung kepada) keputusan diabetes terhadap ketidakupayaan badan untuk menggunakan insulin dengan betul dan mencukupi. Selalunya diabetes jenis 2 boleh dikawal melalui diet dan senaman sahaja, tetapi ia kadang-kadang tidak mencukupi dan ubat-ubatan oral atau insulin mesti digunakan.

Daripada hampir 1.2 juta rakyat Malaysia menghidap diabetes, lebih daripada 98% mempunyai diabetes jenis 2.

Orang dengan diabetes jenis 2 sering mendapat penyakit selepas umur 30, tetapi mereka tidak menyedari mempunyai penyakit kencing manis sehinggalah mereka dirawat kerana telah berlaku satu tanda komplikasi yang serius.

Siapa yang lebih berisiko tinggi...

Jenis 1 Diabetes?

Jenis 2 Diabetes?

  Adik-beradik daripada penghidap diabetes jenis 1

Orang yang mempunyai sejarah keluarga diabetes

  Kanak-kanak daripada ibu bapa yang menghidap diabetes jenis 1 

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan

 

Orang yang tidak bersenam secara teratur

 

Wanita yang telah mempunyai bayi yang beratnya lebih daripada 9 Kilo ketika lahir

 

Tanda Amaran Diabetes

Jenis 1

Jenis 2

kerap membuang air kencing

Mana-mana dari Jenis 1 gejala atau lebih ..

Kehausan yang melampau

Jangkitan yang kerap

Kelaparan Melampau

Pandangan menjadi kabur

Kehilangan berat badan yang luar biasa

Luka / lebam yang sukar pulih

Keletihan yang melampau

Kesemutan / kebas di tangan atau kaki

Mudah marah

Penyakit kulit yang berulang-ulang, jangkitan gusi, atau pundi kencing